Op 6 april 2022 heeft Mechtild Gollnick, onze steun en toeverlaat lokaal in Roemenië, voor haar ‘ehrenamtliche’ arbeid van 30 jaren hulp in Roemenië uit handen van de Duitse Consul op het Consulaat te Timisoara het ‘Bundesverdienstkreuz’ opgespeld gekregen.

Bundesverdienstkreuz

Met trots en respect stuurden wij vanuit onze Stichting haar de volgende felicitatie brief:


Op 2 april 2022 werd in Doetinchem een 60tal dozen breiwerk , diverse goederen en 9 laptops naar transport bedrijf Hoftijzer in Lochem gebracht.

Deze goederen kunnen meeliften met het hulptransport Oekraïne vluchtelingen  dat Hoftijzer verzorgd. Na lossing werden levensmiddelen aldaar ingeladen en brengt Hoftijzer de vracht naar Czernovitz , een kleine stad ongeveer 100 km van de Roemeense grens in Oekraïne.

Hoftijzer heeft toegezegd als de omstandigheden blijven zoals nu, dan komt in December het volgende transport waar de rest van onze spullen mee kan.


Sinds de uitbraak van de Corona in 2021 zijn de plannen voor een bouwproject in Roemenië opgeschort. Zowel het vrachtwagen transport als het ‘mobile bouwteam’ kwamen tot stilstand.

Op vrijdag de 13e november 2020 werd er door het voltallige bestuur een besluit genomen om met behulp van een betaald transport de wachtende goederen naar bestemming te krijgen. De laatste jaren beschikten we over een volledig gesponsord transport, kosten €0,00. Daarin tegen nu; kosten €800,-. Dat is veel geld. Dit hadden we liever daar ter plekke in Timisoara via Mechtild, onze steunpost vrouwe, besteed. Mooi is dat de verschillende projecten toch een start hebben gekregen.

Heeft u nog een reserve potje om onze kosten te compenseren?

Verder werd er besloten om geld ter beschikking te stellen om refurbished laptops aan te schaffen. Ook daar zijn de scholen door Corona op slot gegaan en zitten de kinderen thuis. Om toch onderwijs te genieten heeft Gusti een laptop onderwijs programma gestart. Binnenkort foto’s en meer details. Kosten €1000,-

In het transport de jaarlijkse gebruikelijke Kerstpakketten. Voor velen een lichtpuntje in de duistere tijden. Mechtild gaat bij alle personen en projecten persoonlijk langs om te bezorgen en om een groet van ons over te brengen.

Op 8 december 2018 werd er een vrachtwagen geladen met hulpgoederen voor de Stichting Hulp aan Roemenië. Even snel geschat zal het rond het 100ste transport moeten zijn. Is het niet werkelijk een feestje?

Wat werd er zo al ingeladen? Een kleine greep uit de collectie: Ziekenhuisbedden,rolstoelen,rollators,stapelstoelen, vloerbedekking tegels,rozijnenbroden, kerststollen, medicijnen, kinderschoenen/laarzen, kleine kinder maatjes ‘Crocsen’ en knuffels, breiwaren, computer monitoren en printers, pannen, serviesgoed en gereedschappen. En wat spant de kroon? Er gaat een heus kerkorgel mee. Boven op liggen ook nog twee fietsen en een kinderwagen.

Het mooie is dat alles op bestelling is en heeft daarmee zijn bestemming voordat het in Roemenië is. Alle materialen zijn genummerd en gaan naar Gusti,Marius, Stan en mevrouw Mechtild Gollnick. Zij zijn o.a. de leiders van de kindertehuizen, onze steunpunten in Roemenië en verantwoordelijk voor de verdere verdeling.

Het is geweldig dat alle materialen en ook alle geldelijke giften zo exact op zijn plaats komen.

De vrachtwagen van Hoftijzer Lochem is inmiddels op zijn plaats. Het transport is kosteloos ter beschikking gesteld.

Alle gevers en medewerkers: Hartelijk dank!